Určite nepatrí ku kuchynským prácam činnosť ako chodenie sem a tam. Možno niekedy v minulosti. V správne naplánovanej kuchyni Vám táto činnosť nehrozí. Prostredníctvom plánovania zón naprojektujeme logické usporiadanie a vybavenie piatich najdôležitejších pracovných oblastí. Kuchyňu môžete vybaviť tým najluxusnejším nábytkom, no ak nebude zariadená ergonomicky, nikdy v nej nebudete spokojní.
Kuchynské zóny
Dbajte na správne uloženie skriniek a zásuviek podľa postupu práce v kuchyni. Všetko potom budete mať na dosah.
Zásoby
V tejto kuchynskej zóne sa umiestňujú typické polotovary dennej spotreby, ako napríklad konzervy, cestoviny, ryža, ale aj chladené nápoje.
Ukladanie
Táto kuchynská zóna slúži na ukladanie riadov, pohárov a príborov.
Umývanie
Vedľa drezu a umývačky riadov sa v tejto ,,mokrej“ zóne nachádza odkvapová plocha na riad, priestor pre odpadový kôš, ako aj pre čistiace a umývacie prostriedky.
Príprava
Táto zóna patrí k hlavnej pracovnej oblasti kuchyne, kde sa odohráva väčšina prípravných prác a príprav k samotnému vareniu. Tu majú svoje miesto pracovné príbory, kuchynské elektrospotrebiče, ale aj koreničky.
Varenia a pečenie
Táto kuchynská zóna je vymedzená pre varnú dosku, rúru na pečenie, mikrovlnnú rúru, odsávač pár, hrnce, panvice, pokrievky, pracovné príbory a plechy na pečenie.
Úrovne ukladania predmetov
V zásade by mali byť často používané zásoby a predmety uložené v ľahko a rýchlo dostupných výsuvoch priamo pod pracovnou doskou a rovnako aj v prvej úrovni horných skriniek. Menej používané predmety sa umiestňujú nad alebo pod túto úroveň.
Zriedka používané predmety sa ukladajú do najvyššej úrovne horných skriniek a do najnižšej úrovne spodných skriniek. Všetko toto Vám ušetrí čas pri každodennej práci v kuchyni.